De 4 factoren om succesvol zelf voedsel te kunnen kweken

Het zal de meeste van jullie wel eens overkomen zijn. Je begint vol goede moed aan het zelf kweken van basilicum of theebladeren, om uiteindelijk met een triest gezicht het verschrompelde plantje in de vuilnisemmer te kieperen. Zelfs de sterkste onder ons beginnen dan aan zichzelf te twijfelen, of je nu een thuis-hobbyist of professionele chef bent. Gelukkig heb ik dan goed nieuws voor je: het ligt niet aan jou. Of in ieder geval, in de meeste gevallen niet. Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn voor een succesvolle teelt, waar je in een open keukenomgeving nu eenmaal geen controle over hebt. De Kweecker is dan ook ontwikkeld om die vier factoren juist wél goed te kunnen controleren. Welke factoren heb ik het dan over? Hier een korte opsomming:

 

Licht

De één houdt er meer van dan de andere, maar alle planten hebben uiteindelijk licht nodig om te kunnen groeien. Ze halen er hun voedingsstoffen uit door water en koolstofdioxide om te zetten in suikers met fotosynthese. Helaas zijn de lichtomstandigheden binnenshuis niet altijd ideaal en zelfs een vensterbankplekje is geen garantie voor genoeg zonlicht in het Nederlandse klimaat. Om die reden heeft de Kweecker professionele LED-lampen die het zonlicht nabootsen. Een sensor in de Kweecker bepaalt hoe licht het buiten is en als het te donker wordt gaan de lampen aan. Als het permanent donker is op de plek waar een Kweecker staat kan je ook simpelweg een timer aanzetten. Je haalt dus letterlijk het zonnetje in huis!

Water

De grootste zorg van ieder beginnend kweker: geef ik mijn planten wel genoeg water? Helaas kunnen planten het je niet zelf vertellen en je hebt veel kennis nodig wil je het weten voor alle verschillende planten die er zijn. De Kweecker heeft een druppelsysteem die een paar keer per dag aangaat, afhankelijk van de temperatuur in de kas. Er druppelt dan voor zo’n 30 seconden water in de grond waar jouw plantjes staan en mocht het teveel zijn dan loopt het simpelweg via de afvoer weer weg. Zo hoef jij je nooit meer druk te maken over teveel of te weinig water en kan je jouw gieter ook op vakantie sturen.

Luchtvochtigheid

Dit is waarschijnlijk de meest onderschatte factor van de vier die hier genoemd worden. De (relatieve) luchtvochtigheid is de relatie tussen hoeveel waterdamp er nu in de lucht zit en hoeveel waterdamp er bij deze temperatuur maximaal in de lucht kan zitten. Een lage luchtvochtigheid betekent dat de plant zelf veel water zal verdampen en dus ook veel water bij de wortels nodig heeft om genoeg voeding naar zijn bladeren te blijven sturen. Daarom is in de meeste gevallen een minimale luchtvochtigheid van rond de 70% het beste. Het voordeel is dat planten de luchtvochtigheid om zich heen ook verhogen, aangezien ze water uit hun bladeren verdampen. Daarom is de luchtvochtigheid in de Kweecker automatisch al een stuk hoger; er staan veel planten in een relatief kleine ruimte. Om de luchtvochtigheid niet te hoog te laten worden zit er een ventilator bovenin de Kweecker die aangaat wanneer de luchtvochtigheid een bepaalt punt bereikt. Nog iets waar jij je geen zorgen meer over hoeft te maken!

Warmte

Als laatste is de warmte of temperatuur rond een plant nog aan de beurt. Hoe warmer het is des te meer water zal er verdampen vanuit de bladeren en des te meer water heeft de plant dus nodig. Maar de temperatuur hangt ook weer erg samen met de luchtvochtigheid, aangezien een lagere temperatuur ervoor zorgt dat een deel van de waterdamp condenseert en dus de luchtvochtigheid lager wordt. Het is dus aan te raden om gemiddeld de temperatuur zo rond de 20 graden te houden, ofwel kamertemperatuur, voor de ideale groei van planten. Dit lukt in de meeste binnensituaties wel, dus van alle vier de factoren is dit nog de meest makkelijke om zelf te controleren. Al heeft de Kweecker hier ook zo zijn trucjes voor. Door de ventilator kan ook warme lucht afgevoerd worden en dus de temperatuur verlaagt binnenin de Kweecker. Wordt het te koud buiten, dan heeft de Kweecker juist weer verwarmingselementen om de temperatuur in de kas lekker rond de 20 graden te houden. Zo kan je het kweekseizoen buiten een stuk langer maken.

 

Als je deze vier factoren in de gaten houdt heb je al een stuk hogere kans op een succesvolle oogst. Lijkt dat je allemaal teveel werk maar wil je wel graag zelf kweken, dan is wellicht een Kweecker wel wat voor jou!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *