Het ontwerp-proces achter Kweecker

Toen ik een jaar geleden werd gevraagd om samen met TinT de Kweecker te ontwerpen, was ik gelijk enthousiast. Het idee van de Kweecker sprak mij enorm aan, ik ben gek op gadgets en mijn planten gaan altijd dood. Een perfecte oplossing dus!

Het vooruitzicht om altijd verse kruiden tot mijn beschikking te hebben, zonder me zorgen te hoeven maken over de verzorging van de plantjes, maakte mij blij. Wie wil dat nou niet, zo’n Kweecker?

Buiten het feit dat de Kweecker bijzonder functioneel is en er mooi uitziet, heeft deze kas duidelijk een ‘fun factor’. Je kunt namelijk via de Kweecker app time-lapse filmpjes maken van de plantjes en ze versneld zien groeien. Ik weet zeker dat straks op Facebook allemaal Kweecker time-lapse filmpjes online komen te staan van trotse gebruikers.

Het groen in de kas speelt de hoofdrol in dit bijzondere product. Het was daarom mijn wens de plantjes in de kas zo zichtbaar mogelijk te maken. Dit betekent zo min mogelijk constructie en zo veel mogelijk transparantie. Tegelijkertijd is het juist de constructie, die een kas zo kenmerkend en herkenbaar maakt. Dit spanningsveld heeft ons ertoe gedreven om de glasklemmen en de hele constructie geheel zelf te ontwerpen en geen standaard onderdelen te gebruiken. Minimalistische architectuur met constructief glas heeft mij geïnspireerd voor het ontwerp van de Kweecker. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het Japanse paviljoen op de Biennale in Venetië in 2008 of de glazen gevel van de Markthal in Rotterdam.

het Japanse paviljoen op de Biennale in Venetië

We wilden een unieke look, iets wat je met trots neer kunt zetten. Een echt design product. Het zijn uiteindelijk de glasklemmen geworden die de Kweecker het karakteristieke uiterlijk geven. Zij zorgen ervoor dat het groen in de Kweecker de hoofdrol kan spelen en dat de gebruiker vol kan genieten van al die mooie verse plantjes.

Om de gebruiker vrijheid te geven de Kweecker naar zijn of haar eigen hand te zetten, is het mogelijk om de kleur van de glasconstructie te kiezen. Ook is er sfeerverlichting ingebouwd die via de app op elke mogelijke kleur ingesteld kan worden. De Kweecker is zo ontworpen dat iedere gebruiker hem kan samenstellen naar zijn of haar eigen wensen. Je kunt het zo fancy maken als je wilt wat betreft klimaat techniek of bijvoorbeeld met het plaatsen van een extra lade. De afmetingen van de Kweecker zijn zo gekozen dat hij gemakkelijk te vervoeren is, en door het koelkast formaat zal hij in elke woning of tuin passen.

Ontwerp van de Kweecker

Eén van de eerste ontwerpschetsen voor de Kweecker

Verder is alle high-tech tuinbouw techniek, het hart van de Kweecker, weggewerkt in de voet van de Kweecker en dus onzichtbaar voor het oog. Je kunt hierbij denken aan het watergift systeem, klimaattechniek en het computersysteem dat alles aanstuurt. We hadden het doel om de Kweecker tot in de kleinste details integraal te ontwerpen. Vorm en functie werken samen en hebben geresulteerd in een bijzonder product: de Kweecker, een stijlvolle en stoere kas voor de thuisgebruiker.