Waarom vinden we kweken zo lastig?

Menig lezer zal zich kunnen herkennen in het volgende scenario. Om de zoveel tijd komt de motivatie weer naar boven om zelf je eigen voedsel te kweken. Vol enthousiasme schaf je wat zaadjes, grond en potten aan, wellicht zelfs een kleine hobbykas. De eerste paar weken na het zaaien lijken goed te gaan: je let zorgvuldig op je plantjes , geeft ze water zodra ze er wat droog uitzien en de eerste kopjes komen zelfs al boven de grond uit. Wat kan er nog fout gaan, denk je bij jezelf. Tot je op een dag naar je plantjes kijkt en er alleen nog een verschrompeld hoopje ligt op de plek waar eens het verse groen stond. Het is op dit moment dat je teleurgesteld besluit om je kweek-aspiraties maar weer aan de kant te schuiven.

Aandacht en kennis zijn de twee pijnpunten

De vraag hierachter is natuurlijk: waar gaat het nu fout? Het antwoord hierop is tweezijdig: aandacht en kennis. Het is ondertussen een beetje een cliché, maar planten hebben nu eenmaal regelmatig verzorging nodig om te overleven. Ze kunnen wel een korte periode zonder water, licht of voeding, maar uiteindelijk heeft elke plant iemand nodig die ‘m aandacht geeft. In het wild vervult Moedertje Natuur deze rol, maar helaas heeft zij binnenshuis niet veel te vertellen. Daar komt het dus neer op jou, de kweker. En hoe goed onze bedoelingen ook zijn, we hebben nu eenmaal een druk leven waarin het kweken van gewassen niet altijd de hoogste prioriteit heeft. Dus kan het een flinke uitdaging zijn om maandenlang regelmatig aandacht te geven aan jouw gewassen.

Wellicht dat jij wel de flexibiliteit en toewijding hebt om je gewassen consistent te verzorgen. Chapeau! Toch ben je er dan nog niet. Het regelmatig water geven van je gewassen is niets waard als je niet weet hoeveel water ze eigenlijk nodig hebben, of zonlicht, voeding, temperatuur, etc. Kennis is naast aandacht dus ook nog een belangrijke factor in het succesvol kweken. Het internet staat dan ook vol met informatie over het correct kweken, van zaaischema’s tot luchtvochtigheidsbehoefte alles is te vinden. Maar wat is nu geschikt voor jouw situatie? En wie vraag je om hulp als het toch fout gaat?

Bekijk jouw gewassen op de Kweecker Dashboard App.

Bekijk jouw gewassen op de Kweecker Dashboard App.

Aandacht en kennis. Dat zijn de twee pijnpunten bij het kweken van je eigen voedsel, of je nu een moestuin hebt of beplant balkon. De Kweecker is dan ook zo ontworpen dat het deze twee problemen verhelpt. De sensoren in de kweekkas houden continue in de gaten hoe het gaat met jouw gewassen. Op deze manier krijgen je planten genoeg water, licht en warmte. Kennis heeft de Kweecker ook genoeg, de klimaatcomputer heeft namelijk een enorme database met daarin alle behoeftes van jouw gewassen. Zodra jij in de Kweecker app aangeeft welk gewassen er in de Kweecker staan wordt dus automatisch het klimaat hierop aangepast. Aandacht en kennis, de Kweecker neemt het allebei uit handen. Het enige wat jij nog hoeft te doen? Genieten.